Trots att flera personer är ”proteinare” betyder inte det att alla kan äta exakt likadant för att må så bra som möjligt och fungera optimalt. Men det finns några grundläggande och generella drag för den metabola huvudgruppen ”proteinare”.
En proteinare:
Vi är alla unika till både utseende och biokemi och därför kommer din personliga version av att vara ”proteinare” behöva finjusteras till att passa just dig. Det kommer därför skilja mellan olika individer när det gäller tålighet för olika råvaror och livsmedel, energinivå, aptit, styrkor och svagheter och så vidare.
Som ett exempel på den metabola variationen inom en och samma huvudgrupp kan vi använda en linjal på 100cm. Hela linjalen representerar samtliga huvudgrupper och varje huvudgrupp har en tredjedel var. Varje millimeter representerar i sin tur en version av att vara tex ”proteinare”.
Så även om du och en god vän eller familjemedlem är ”proteinare” båda två är det högst troligt att ni har en unik variation inom samma huvudgrupp. Du kanske klarar att äta mer och av fler olika sorters kolhydrater för att du är en ”proteinare” som ligger närmare ”mixare” medan din vän eller familjemedlem mår bäst av att äta mindre eller minimalt av kolhydrater för att han/hon ligger närmare en ”renodlad proteinare”.
Hela kostskolan har som syfte att ge dig en tillräckligt bra grund att stå på för att bättre förstå hur det vi äter direkt påverkar hur vi mår, varför kostrådet ser ut som det gör och varför det inte finns en metod för alla.
Kostrådet är utformat som en vägledning för dig som proteinare så att du kan hitta din individuella måltidssammansättning för att må och fungera så bra som möjligt.