Har du sett eller hört om någon som tidigare i livet varit aktiv idrottare och som nu lyckas ta sig i form relativt snabbt. Vad beror det på? Är dessa personer fortfarande i god form? Har de ett särskilt ”muskelminne”?
Nej, inte direkt. Såhär ligger det till.
De personer (person A) som tidigare i livet varit aktiva idrottare och i god fysisk form har under denna tid utövat en regelbunden och hård träning. Under denna träningsperiod tidigare i livet har de lärt känna sin kropp och har ofta en god koordination och vetskap om hur det känns att pressa kroppen för att bli ännu bättre tränad. De vet också hur det känns i en specifik muskel som arbetar hårt. Detta gör att dessa personer naturligt tränar tills de upplever de signaler som de hade då de var i god form. Dessutom har de troligen också en starkare benstomme eftersom skelettet redan varit utsatt för belastning.
Däremot personer (person B) som inte tränat tidigare saknar dessa referenser och har en tendens att inte ta ut sig lika mycket. Alla intryck de får under träningen är nya. Musklerna gör ont och hjärtat klappar hårdare och snabbare än normalt vilket kan vara lite skrämmande.
Så skillnaden i träningsresultat mellan person A och B som exempelvis ska gå ner från 100kg till 80kg är att A kommer pressa sig mer än B. Detta leder till att A kommer att träna på en högre intensitet vilket innebär högre förbränning = större viktnedgång.
Det hänger alltså mer på målmedvetenhet, attityd, mental styrka och kroppskännedom än på att man ”har kvar” sin gamla träningsform.