Hur startade du din dag? Åt du frukost?
På morgonen när du vaknar och efter träning är kroppen som mest mottaglig för mat/näring. Vad du då väljer att äta spelar stor roll för om du får ny energi eller blir tröttare.
Blir du ofta trött och seg inom en timme efter att du ätit behöver du se över vad du stoppar i dig. Anledningen till tröttheten är ofta för mycket kolhydrater (kombinerat med stress och att du äter för fort och därför äter mer än du behöver).
När du äter kolhydrater stiger din blodsockernivå. Som ett svar på det utsöndrar bukspottkörteln hormonet insulin. Insulin har till uppgift att reglera blodsockernivån i blodet.
Om du äter mycket och/eller snabba kolhydrater kan signalen i kroppen bli så kraftig att mer insulin än vad som krävs utsöndras för att reglera ökningen av blodsockernivån. Detta leder till att blodsockernivån istället blir för låg och du känner dig trött, orkeslös, hungrig och kanske också får huvudvärk. Blodsockerfall är påtagligt och alla männsikor känner av det. (streckade linjen i grafen)
Tips för mer energi: Starta alltid dagen med frukost. Ät rikligt med frukt (ju mer syra frukten innehåller desto lägre ”GI”) och grönsaker varje dag och se till att de kolhydratkällor du väljer har ett ”GI-värde” som är medel till långsamt typ ris, quinoa, råris, grovt bröd med hela korn. Se också till att få i dig tillräckligt med protein varje dag (ca 1-1,5g/kg kroppsvikt och dag för aktiva personer vilket betyder att en person på 70kg ska äta 70-105g protein per dag).
Ät näringstäta livsmedel, håll dig till 3 timmar mellan måltiderna för en bra rutin och ät tills du blir mätt och sluta då att äta. Drick vatten mellan måltiderna.
En bild över blodsockerkurva. Den streckade linjen visar scenariot jag beskrivit ovan med för mycket snabba (snabba = högt GI) kolhydrater som bidrar till trötthet medan den heldragna linjen visar scenariot med medelsnabba och långsamma kolhydrater som ger oss jämnare blodsockersvängningar och därmed håller oss alerta och pigga.