Hur är det egentligen, måste man gå på ”diet” för att bli smal, må bra och bli allt man drömmer om?
Svaret på den frågan är nej!
Varför ens använda ordet diet!?! Det finns enligt mig ingen diet som fungerar och som får oss att må och fungera bättre utan att den har övergått till att bli inriktad på att äta riktig mat. Är det då fortfarande en diet!?!
Allt är så fokuserat på att se bra ut att idén om att må och fungera bättre kommer långt ner på listan över önskade effekter av maten vi äter. Utan eftertänksamhet, insikt och kunskap om oss själva och maten vi äter kan kosttillskott- och viktnedgångsindustrin fortsätta omsätta många miljarder kronor varje år samtidigt som vi mår sämre och sämre. I slutändan ”göder” vi också läkemedelsindutrin till nya miljardvinster…
Men ditt välmående då?
Jag menar på att det finns en annan väg, en väg som ger dig mer.
Det är ingen diet, det är ett förhållningssätt och en egen inre visdom om vilken mat som är nyttig för oss. Det är maten som gör att vi är friskare, självläker, är lugnare, mer fokuserade, mer effektiva, mer muskulösa och har mer energi. Det är maten som stoppar den degeneration som håller på att hända, dvs att barnen som föds idag är återbildade i hälsa och fysik med många och långa sjukdomsperioder som följd där allergier, astma, eksem, magproblem, dåligt utvecklad muskulatur etc är mycket mer förekommande och en direkt följd av bristfällig kost och levnadssätt av föräldrarna och deras föräldrar. Kroppen kan inte kompensera hur länge som helst…!
Maten jag pratar om är den som är nära ursprungskällan, råvarorna som direkt får oss att bli piggare, bli mer alerta och slippa springa på toaletten stup i kvarten och som på sikt gör oss friskare, gladare och mer välbyggda.
Wholefood och rawfood är bra namn på detta. Dvs ju närmare källan vi äter desto nyttigare (gärna ekologiskt). Ju mer intakt råvaran är och ju mindre process den gått igenom innan den hamnar i din kropp desto bättre. Du kan såklart fortfarande tillaga maten, men då med idén om att hålla den så intakt som möjligt och utifrån den faktiska råvaran istället för en processad variant.
Vad du äter är mer intressant än hur mycket.
Genom att äta näringsrik mat äter du automatiskt mindre energi samtidigt som du har fullvärdigt näringsintag vilket är viktigare än att tillgodose idén om att energi ut = energi in.
En annan sak som är intressant är proportionerna, särskilt av de råvaror och livsmedel som utgör källorna för våra energigivande näringsämnen, kolhydrater, protein och fett.
Än idag är majoriteten av människor fast i det föråldrade ”tänket” att allt som är fettfritt är bra med slutsatsen att de flesta äter överdrivet mycket kolhydrater.
Har denna kosthållning gjort oss friskare, mer nöjda med oss själva och mer vältränade? Noop!
En bra regel är att äta max 10-15min av kolhydrater, (om man ser på sin mattallrik som en klocka och räknar 10-15min från kl 12). Källorna bör då vara baserade på wholefood och rawfood. Dvs istället för bröd, ris, potatismos, pasta väljer man exempelvis frukt och bönor och till viss del nötter. Då får man i sig betydligt mindre mängd kolhydrater och samtidigt avsevärt mer näring. Från kvart över till tjugo i på ”tallriksklockan” väljer man en variation av grönsaker och avslutar med en eller flera proteinkällor mellan tjugo i till tolv. (Jag rekommenderar 1,0-1,5 g protein/kg-kroppsvikt/dag fördelat på 5 måltider för allmänt välmående. Högre mängder om man är fysiskt aktiv, dock aldrig mer än 50g protein/måltid oavsett kroppsvikt.)
Låt fettet finnas med naturligt genom exempelvis nötter, olivolja och det fett som finns insprängt i kött och fisk.
Kom ihåg att du kan göra din tallriksklocka mindre än själva tallriken för att undvika att överäta.
De flesta människor har idag näringsbrist trots att de överäter. Att så många människor överäter beror på att maten de äter är bristfällig när det gäller kvalité och näringsinnehåll.
Men grundar du ditt matintag på wholefood och rawfood samt väljer de källor som din kropp talar om för dig att den mår bra av har du lagt grunden till att kunna utvecklas både mentalt och fysiskt.