Näringstät mat

« tillbaka

Näringstät mat

Efter en timmes kostgenomgång med kund idag tänkte jag dela med mig av några saker vi pratade om.

En mycket bra grundregel är att den ska vara näringstät och kalorisnål. Att äta en sallad gjord på en riklig blandning av grönsaker till lunch och middag (eller som en del av lunch och middag) säkerställer du att du får i dig bra med näring.

Låt din kolhydratkälla (ris, potatis, pasta, frukt etc) vara en kupad näve och ät drygt 1-1,2g protein/kg-kroppsvikt och dag. Dvs väger du 80kg (normalviktig med övervägande del fettfri kroppsmassa) kan du äta mellan 80-96g protein/dag. Hur mycket protein man kan hantera i kroppen varierar mellan olika personer så pröva dig fram till vilken mängd protein du kan äta. När du upplever att du är pigg och alert på den mängde protein du äter är det troligen en bra mängd.

Så basera ditt intag på näringstät och kalorisnål mat, alltså varierade rika sallader. Tillsätt därefter fett (ex avokado, nötter, olivolja), en kupad näve av kolhydratkällan och mellan 1-1,2g protein/kg-kroppsvikt fördelat på 4-5 måltider.

Tränar du hårt kan ett högre intag av protein och fett vara nödvändigt.

Bon apetit!

 

 

 

Publicerad: - Av: Mathias - Kategori:
« tillbaka